Nazlı Berivan Ak’ın hazırlayıp sunduğu Kitabevi Belgeselinde Kültürel Yolculuk
Yayıncı yazar Nazlı Berivan Ak’ın ilk belgeseli olan Kitabevi seyircisiyle buluşuyor. Serbest kitap okumayı, yayıncılığı ve kitapçılığı insan hikayeleri üzerinden ele alan The Bookstore belgeseli, yirmi beş yıldır Tarsus’ta kitapçılık yapan İsmail Kün’ü konu alıyor.
Antik Kitapevi Kitabevi örneğinden yola çıkan belgesel, değişen ve dönüşen bir zamanda defter tutmayı ve bağımsız kitapçı kavramının anlamını tartışıyor.
Kitapevi, bağımsız okuma, yayıncılık ve kitap satışı arasındaki bağlantıyı tartışmak için görsel bir saha çalışması, kitapçının üstlendiği değerli misyonu vurgulamak için bir hafıza tazeleme girişimi, gelecek günler için bir fikir deneyi.
Nazlı Berivan Ak, belgeselin ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor;
Bağımsız okuyucu, bağımsız yayıncılık
“Bağımsız kitapçıların bağımsız okumayı ve bağımsız yayıncılığı tamamlaması konusunda uzun yıllardır çalışmalar yapıyorum. 2019 yılında KONDA çatısı altında yazdığım Bağımsız Kitapçılar Araştırma Raporu birebir görüşmeler sonucunda yayınlandı. OKUYAY Platformu kapsamında 12 ilden 40 bağımsız kitabevi ile bir söyleşi, sahaf ve sahaflarla yaptığım söyleşiler, söyleşiler ve araştırma yazılarım dergi ve basında yer aldı.”
Nazlı Berivan Ak
“İlk belgesel çalışmam”
“İlk belgesel çalışmam olan Kitapevi, tüm bu anıları özümseyip geleceğe bakmaya çalıştığım bir işletmeydi. Yayıncılığını üstlendiğim birçok yazar için imza ve söyleşi etkinlikleri düzenlediğimiz Antik Sahaf Kitabevi, bağımsız kitapçı modeli olarak değerli ipuçları.Sevgili arkadaşım İsmail Kün ile hikayemi paylaştım.Taraflarıyla anlatabileceğimi biliyordum ve sonunda Kitabevi yaklaşık iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından seyirciyle buluşuyor. nostaljik bir detay, tuhaf bir renk ya da korunması ve uzak durulması gereken bir detay olarak değil, tam tersine en saf ve en sert haliyle, tüm özen ve kaygılarıyla en çokta okuyucuyu değiştirmek ve değiştirmekti asıl amacım. ona dönüşen yüzünü göster.”
Belgeselin ana kahramanı
Belgeselin başkahramanı ve Müstakil Kitapçılar Derneği başkanı İsmail Kün’e göre Kitabevi, dükkândaki tek bir güne odaklanması, hem pek çok konuya değinmesi hem de dükkân arasındaki ilişkileri göstermesi açısından değerlidir. her şeye rağmen mesleğinde, hayatın ta kendisiyle ısrar etmek.
Kun dedi ki:
Okuma günleri ve etkinlikleri
“Antik Sahaf’ın kurucusu ve sahibi olarak sayısız yazarı okurları ile buluşturduk, çeşitli festivaller, kitap okuma günleri, etkinlikler ve söyleşiler gerçekleştirdik. Geçmişten günümüze değişen kitapçı, okur kitlesi, değişen şehir ve kültürü üzerine elbette söyleyecek çok şeyimiz oldu. Kitabevinin sesimizi ulaşamadıklarımıza ulaştırmasını ve okurlarıyla birlikte yaşayarak bizi daha anlaşılır kılmasını temenni ediyorum.”